Hrvatski Radio Klub New York

Glas slobodne Hrvatske

osnovan 1969

Uvod

Uvod

Dugi niz godina donosili smo na nasem radiju komentare istaknutih !judi iseljene Hrvatske. Zadnjih godina dobivamo suradnju brojnih izvjestitelja iz domovine, koji su nas neizmjemo zaduzili svojim komentarima sa ratista i iz diplomacije. Nas radio je tako postao javna tribina -govornica, koju nisu mogli zaobiCi ni politicki prvaci iz Hrvatske, ni bivsi zatvorenici i robijasi, koji su na svoj nacin i u drugim okolostima svjedocili za Hrvatsku. I ovdje u New Yorku osnivane su stranke kao i u domovini. Nas radio bio im je otvoren svima, da u nasim emisijama iznose svoja misljenja. Hrvatski radio od svog osnutka ostao je dosljedan svojim nacelima, ostao je svehrvatski i nezavisan.

Sada izdajemo ovu spomen knjigu, kao dokument i kroniku onega sto se zbivalo kroz sve ove godine. Tako smo upravo svecano proslavili 25-godisnjicu osnutka u nasem Hrvatskom centru na Manhattanu. Tom zgodom podijeljene su zahvalnice zasluznim clanovima kluba, a preminulim clanovima, koji nisu dozivili ovo povijesno vrijeme, izdane su spomenice ”in memoriam’: Ja osobno bio sam sretan ugledati domovinu prvi put poslije 34 godine. lzgledalo mi je da je nikad nisam napustio, jer sam sve te godine zivio zajedno s njom. Na kraju zelim se zahvaliti svim svojim suradnicima, a posebno sadasnjem odboru od 12 clanova, kao i onima, koji su nesebicno pomagali nasu ustanovu od prvog dana. V elik bi bio spisak sviju. Svima od srca hvala.

Sa zahvalnoscu isticem ulogu katolicke iupe sv. Cirila i Metoda i njezinu misiju medju iseljenim Hrvatima. Oci Franjevci brinuli su se za svoj narod i podrzavali duh zajednistva i rodoljublja. Nasa zupa ima svoj hrvatski vjerski radio program, koji se upotpunjuje s nasim u sluzbi svom narodu. Hrvatski Centar je glavno sastajaliste Hrvata New Yorka i zbog toga smo zahvalni nasoj zupi, koja se brine da se tu osjecamo kao u svom domu. S ponosom isticem dugogodisnju suradnju i razumjevanje izmedju nase zupe i naseg Hrvatskog radio kluba.

S duznim pietetom sjecam se nezaboravnog predsjednika i prijatelja Mira Gala, kao i onih koji su nas napustili u zadnjih nekoliko godina. To su Ivan Pintar, pocasni predsjednik, Ante Barulic, bivsi predsjednik i prof. Bogdan Radica, komentator.

Obnasajuci duznost predsjednika Hrvatskog radio kluba vise od 15 godina, koristim priliku da se zahvalim cjelokupnom clanstvu na iskazanom povjerenju i pruzenoj podrski za poboljsanje naseg rada u buducnosti. I sada dok slavimo 25 godisnjicu, upucujem poziv na suradnju svim Hrvatima i Hrvaticama New Y orka, da nastavimo jos vecim elanom do buducih jubileja za srecu i prosperitet “Lijepe nase”.

Vinko Kuzina, predsjednik