Croatian Radio Club NY

Voice of Free Croatia

established 1969

40th Anneversary

40th Anneversary

Tiskanjem ove šeste spomen knjige slavimo 40. godišnjicu emitiranja hrvatskog radio programa “Glas slobodne Hrvatske” u New Yorku. Iako ova knjiga nije jubilarna, ipak je značajna, jer se mnogo toga događalo u našoj domovini, Hrvatskoj zajednici grada New Yorka i u našem radio klubu kroz proteklih deset godina. Nedavno preminuli prof. Jure Prpić napisao je knjižicu “Baklja u luci”, koja spominje Kip slobode, putokaz svima koji su stizali u novi svijet. Mi smo isto tako .. Voice of Free Croatia” nazvali svjetionikom, za sve naše slušatelje , kroz duge godine borbe do ostvarenja neovisne države i suvereniteta.

Usprkos dvadesetak prvih godina naše snage su bile posvećene obrani hrvatskih pravica, hrvatskom jeziku i dizanju morala kod našeg slušateljstva. To vrijeme bilo je iznimno teško za nas, jer nismo imali podršku iz domovine. Strani mediji su bili protiv svega što je hrvatsko, a za to su se brinuli naši neprijatelji, uporno šireći crne legende o nama. Brojni rodoljubi su kažnjavani teškim godinama robije.

Došla su nova vremena, poslije krvavog domovinskog rata, pa smo sada skoro novih dvadeset godina u eteru. Naš je radio nastavio svoj rad, kako je i započeo. Bio je uvijek pozitivan, širio je istinu i ostao dosljedan načelima utemeljitelja Kluba, ostao je svehrvatski i nestranački. Širio je duh domoljublja i zajedništva. Hrvatska zajednica je podržavala naš stav, ona se odazivala na naše pozive, a i sama pomagala domovinu humanitarnim sudjelovanjem. Osnivala je zavičajne klubove, udruge, potporna društva i brojne akcije, sve sa ciljem da ublaži posljedice razaranja, stradanja invalida i unesrećenih , a posebno zbrinjavanju djece.

Zahvaljujem se upravi Kluba na suradnji i požrtvovnosti u održavanju tjednih emisija.

Vinko Kužina, predsjednik